Böter för nedladdning

Illegal nedladdning av upphovsrättsskyddat material är straffbart med böter, skadestånd coh/eller fängelse. Det är ett av de mest vanliga brott som begås i Sverige tillsammans med fortkörning och gå mot röd gubbe, straffet kan däremot bli betydligt värre.

Fildelning

Långt ifrån all fildelning är olaglit, endast den som delar med sig av eller laddar ned upphovsrättsskyddat material gör sig skyldig till brott.

 

Det finns alltid en ägare av materialet. Precis som inom alla andra branscher vill den som producerat en film eller musik också kunna ta betalt för sitt arbete.

Böter för nedladdning

 

Det finns en mängd olika program för fildelning, Ett av de tidigare fildelningsprogrammen är FTP, det har funnits långt innan det var möjligt att ladda ned film och musik. Inte förrän i slutet på nittiotalet fans såpass kraftiga datorer, starkt internet och teknik för att kunna ladda ned musik via mp3-filer, filmer kom något senare.

 

Strax innan millennieskiftet utvecklades fildelningsprogrammet Napster, som fick stor uppmärksamhet i media sedan skivbolag stämt företaget på stora summor pengar. Uppmärksamheten gjorde att det strömmade till användare från hela världen. Redan 2001 blev Napster efter beslut från domstol tvungen att stänga ner tjänsten men efter det har flera andra tagit vid, Kazaa och Direct Connect fick bland annat många användare. Idag använder de flesta bittorrent vilket är en typ av program som använder sig av “peer-to-peer” där flera datorer kommunicerar med varandra. Datorerna laddar både ned och upp material samtidigt och det är inte helt lätt att avgöra vem som lägger upp filerna.

 

Fildelning i Sverige

Enligt Stiftelsen för Internetinfrastruktur fildelar 18 procent av Sveriges befolkning varje månad. För nedladdning via bittorrent krävs en server som kopplar samman en “peer” med en annan, vilket då blir “peer-to-peer”. Det svenska “The Pirate Bay” med sidan piratebay.se är en av världens största trackersidor med flera miljoner användare och deras logga känner de flesta som använder sig av bittorrent igen.

 

Påverkade av intresseorganisationer i USA slog den svenska polisen till 2006 med en razzia mot The Pirate Bay. Servrarna togs i beslag och 2007 väcktes ett åtal som sedan ledde till en fällande dom i 2009. Fyra av de ansvariga dömdes till fängelse i ett år samt skadestånd på 30 miljoner kronor. Detta överklagades 2010 av de dömda och fängelsestraffen blev slutligen lite kortare, men skadeståndet dömdes nu till 46 miljoner kronor.

 

Straff för fildelning

Fildelning är straffbart med böter eller fängelse i upp till två år. Därefter kan även skadestånd utdömas. Skadeståndet kan grundas i till exempel förlorad intäkt. I fallet för Pirate Bay blev skadeståndet väldigt högt i och med att de gjort det möjligt att dela ut upphovsrättsskyddat material för miljontals kronor, att fildela några filmer eller några låter ger inte högre straff än böter. Skadestånd är normalt aktuellt vid större fildelningsfall.

Straff för fildelning

 

Polisens metod att hitta fildelare

Polisen spårar trafik till ett ip-nummer, till exempel en film som delas ut. För att ta reda på vem ip-nummret tillhör begärs konatuppgifter av internetleverantören. När identiten är fastställd på den person som delat ut eller laddat ner upphovsrättsskyddade filer kan polisen göra en husransakan. I husransakan tas datorn i beslag som bevismaterial i kommande rättegång.

 

Då straffskalan är låg för den som laddar ned endast ett fåtal filer är det normalt ganska riskfritt. Polisen har nämligen varken rätt att begära information angående den enskilde användaren eller göra husrarnsakan vid så pass låg straffskala, straffet skall vara fängelse innan polisen kan slå till. Enda sättet är att få den misstänkte att erkänna brottet, i annat fall läggs undersökningen ner.

 

Ett annat problem för polis och åklagare är tidsaspekten, internetleverantörer sparar inte denna typ av data allt för länge. Den vanligaste anledningen till att ärenden läggs ned är för att internetleverantören redan raderat användarinformation när anmälan kommer in, det är då inte längre möjligt att spåra den misstänkte.

 

Dom mot fildelare

  • 2006 blev en 26-åring i Göteborg fälld för att ha delat ut filmen “Rånarna”, domen blev 80 dagsböter.
  • 2008 fick en person i Linköping villkorlig dom och 10 000 kronor i böter för att delat ut 30 filmer och 4 600 låtar.
  • 2009 blev en person i Skultuna dömd för att delat ut minst 30 000  låtar, domen blev 80 dagsböter á 70 kr plus böter 500 kr till brottsofferfonden
  • 2010 fastsälldes domarna mot de ansvariga bakom The Pirate Bay, fängelse från fyra månader upp till tio månader och dessutom skadestånd på totalt 46 miljoner kronor.
  • 2011 dömdes en 57-åring från Upplands Väsby till 50 dagsböter á 320 kr för att ha delat ut 45 000 låtar via fildelningssidan DC++.
  • 2012 dömdes en person till vilkorlig dom och 40 dagsböter á 50 kr för att fildelat 5 000 musikfiler på DC++.

 

Generellt sett är det relativt riskfritt att dela ut via bittorrent eftersom du inte behöver dela med av hela din hårddisk, i de flesta fall som lett till fällande dom har fildelning skett via DC++.