Överklaga böter
Det är faktist inte helt ovanligt att få domstolen med sig i ett överklagande av böter, har du kört fort men det var mitt i natten utan trafik på vägen, försök sänka straffet, har du gjort något annat som normalt är straffbart men det var under förmildrande omständigheter, prova på att överklaga, det kostar inget.
Överklaga dum böter!
Det är inte alltid en böter är befogad. I det fall den inte är befogad skall man överklaga. Ett fall som fick en del uppmärksamhet några år sedan var när en man gick bakom ett träd för att slå en sjua. En polisbil rullade precis förbi. Det gick inte att se mannen från vägen men polisbilen stannade och en polisman gick ut och närmade sig mannen som stod och pissade mot ett träd. Mannen fick en böter för bedrägligt beteende. Han överklagade denna bot och fick sedan rätt i domstol. Det är inte olagligt att pissa i naturen men de allra flesta tar emot böter och betalar snällt, helt i onödan.
Att överklaga
En signerad böter gäller som en lagakraftvunnen dom och kan inte återkallas av polis, den måste gå via domstol. Även om du anser att boten inte är befogat måste du betala inom den tid som är angiven. Betalar du inte kommer en påminnelse att betala inom 14 dagar. Om du ändå väljer att inte betala skickas boten vidare till kronofogden och där tillkommer en saftig avgift på 600 kr.
Får du rätt vid ditt överklagande betalas automatiskt bötesbeloppet tillbaka. För att överklaga en böter, kontakta rikspolisstyrelsens serviceenhet vi e-mail eller telefon.
E-post för domstolsböter: domstolsboter@polisen.se
E-post för strafförelägganden: strafforelaggande@polisen.se
E-post för ordningsböter: ordningsbot@polisen.se
Kontakt via telefon mellan 09:00 och 14:30 mån – fre 010-56 335 04.
Vid större bötesbelopp eller indraget körkort för yrkeschaufför kan det vara en klok ide att kontakta en jurist för att få bästa möjliga utgångsläge.